de José Zarzo
Vicente Zarzo s-a stins din viață pe 14 septembrie 2021, la vârsta de 83 de ani. Nu a fost doar un mare tată, ci a fost și unul dintre cei mai mari corniști spanioli ai tuturor timpurilor și unul dintre marii corniști ai secolului XX.
Și-a început educația muzicală la academia trupei simfonice de vânt local, Unión Musical de Benaguacil, din satul său din Valencia. Ulterior, a studiat sub Miguel Falomir la Conservatorul de Muzică din Valencia. Falomir a fost corn principal la Orchestra din Valencia și îl invita pe tatăl meu ori de câte ori avea nevoie de un plus. Tatăl meu și-a amintit deosebit de bine de prima reprezentație în Spania a Simfoniei a 3-a a lui Mahler cu Orchestra din Valencia.
A studiat un an cu Hans Noeth la Munchen. Noeth a fost cornist principal la Teatrul Residenz, acum Opera de Stat din Bavaria.
Tatăl meu și-a început cariera profesională ca cornist la Barcelona Opera Orchestra timp de două sezoane, urmate de un sezon cu Iceland Symphony Orchestra (1960/61), apoi un turneu de trei luni cu American Wind Symphony Orchestra, cu sediul în Pittsburgh, SUA. .
Între 1961-1968, a fost co-principal corn cu Gerald Thatcher (unchiul lui James Thatcher) în Orchestra Simfonică Națională din México. În acest timp, ori de câte ori regretatul Fred Fox venea să joace ca figurant, tatăl meu lua lecții de la el. El îl considera pe Fred cel mai mare profesor și au devenit prieteni mari.
În perioada 1968-1998, a fost director al Filarmonicii din Haga, Het Residentie Orkest. Cu această orchestră, a susținut numeroase concerte ca solist (Concertele 1, 3 și 4 de Mozart; Concertul 1 Strauss; Concertul 2 Haydn; Serenada Britten etc.) sub eminenti dirijori principali Willem van Otterloo, Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk și Evgeny Svetlanov. În anii petrecuți în Țările de Jos, a fost invitat principal al Orchestrei Concertgebouw sub conducerea lui Carlo María Giulini și a fost profesor la Conservatoarele din Amsterdam și Haga.
Unele dintre înregistrările solo ale tatălui meu pot fi găsite pe Canalului YouTube fratelui și colegei meu, Carlos Zarzo:
Mulți compozitori distinși au scris concerte pentru el, printre care Eduardo Mata, Jan van Vlijmen, Amando Blanquer, Wim Laman, Paul de Roo etc. A fost numit membru de onoare al Societății Internaționale de Corn în august 2020 și a considerat această onoare încoronarea realizarea carierei sale.
În calitate de fiu și student, m-am bucurat de lecțiile de solfegiu în fiecare dimineață de la vârsta de 6 ani, iar de la 10 ani instrucțiunile sale rafinate pentru corn - și mai presus de toate, cursurile de master gratuite în fiecare zi doar auzindu-l exersând!
Acum, știu că în Rai, el se bucură de compania tuturor membrilor de onoare decedați ai IHS, prezidați de Giovanni Punto, Dennis Brain și toți ceilalți mari maeștri ai instrumentului nostru iubit.
Odihnește-te în pace, dragă tată!