De Matthew C. Haislip, DMA

m haslipÎn urma pandemiei globale de COVID-19, noi, muzicienii, ne-am trezit să ne confruntăm cu lunile înainte, cu sfârșitul practic tuturor spectacolelor live. Am fost recunoscător că pot continua să lucrez predându-mi cursurile universitare și studenții de corn într-un format online, dar mulți alți muzicieni nu au fost la fel de norocoși. A fost o perioadă atât de devastatoare pentru mulți și inima mea este pentru toți cei care s-au luptat.  

Am decis să profit la maximum de timpul care mi-a fost permis să caut să devin un muzician și un cornist mai bun. În timp ce am participat la crearea unor înregistrări de muzică de cameră îndepărtată social, am știut și că am nevoie de un obiectiv zilnic. Ca o regulă de zi cu zi în trecut, mi-am concentrat în principal practica pe elemente fundamentale, diferite rutine de încălzire, repertoriu viitor și câteva studii preferate de Kopprasch, Gallay, Kling, Bordogni și Fearn. Dețin teancuri de alte cărți de studii, dar nu lucrasem sistematic prin cărți întregi la un moment dat, din vremea mea de licență.  

În fundul minții, știam că într-o zi trebuie să-l completez pe Maxime-Alphonse. Petrecusem mult timp în cartea întâi, dar nu lucrasem niciodată pe celelalte cărți complet. Am decis că această perioadă de distanțare socială a fost oportunitatea perfectă pentru întregul set de 200 de studii. Această întreprindere s-a dovedit a fi cea mai plină de satisfacții timp de practică pe care l-am experimentat vreodată pe corn. Înțeleg că sunt un cu totul alt cornist, după ce am lucrat prin aceste cărți. Abilitățile mele de citire vizuală sunt mai bune și mă simt mult mai încrezător în abordarea a ceea ce aș considera a fi literatura aproape „imposibilă”. Conștientizarea mea auditivă, articulația, sunetul, ritmul, controlul dinamic și facilitatea tehnică au fost toate ascuțite de aceste studii.

Terminarea tuturor celor șase cărți mi-a luat aproape 20 de săptămâni pentru a le termina de la începutul primăverii până în vară. Am marcat fiecare studiu pe care l-am considerat a fi deosebit de provocator sau util la care să revin mai târziu. Am lucrat simultan la Suitele Bach pentru violoncel, studiile vocale Bordogni, Kopprasch oprit sau numai corn Fa și câteva exerciții Schantl pentru a-mi echilibra practica. Cu Bordogni, am cântat versiunea cu chei de sol și le-am transpus într-o tastă ascendentă, una în jos și o octavă în jos. Am învățat valoarea studiului Bordogni în diferite octave de la profesorul meu de licență, Michael Morrow. Practicarea Bordogni în acest fel este un efort incredibil de a dezvolta o abordare lirică rafinată a cornului, așa că mi-a echilibrat bine practica.

În funcție de standardul la care se ține, există studii dificile în fiecare carte a lui Maxime-Alphonse. Aceste studii au aplicații nesfârșite. Numai detaliile articulației și ale marcajelor dinamice oferă oportunități de lucru intens la extreme. Pentru mine, studiile virtuozice din cărțile cinci și șase au trebuit să fie jucate mai încet decât marcate și împărțite într-o singură măsură pe rând. Am ales să nu joc numeroasele repetări marcate în cartea a șasea și am avut grijă să iau pauze des pentru a evita accidentarea. În mod interesant, am descoperit că unele dintre studiile din cartea a șasea nu erau mai imposibile decât studiile din cărțile anterioare, dar aș spune că am beneficiat cel mai mult din primele cinci cărți.

EtudesM-am distrat foarte mult practicând aceste studii. Sunt atât de bine scrise pentru instrumentul nostru. Aș atribui utilitatea studiilor lui Maxime-Alphonse materialului muzical creativ, diversității stilistice, cerințelor tehnice și schimbărilor bruște de registru și dinamică. Studiile delicate din cartea a doua, de exemplu, sunt provocări fantastice pentru dezvoltarea ultrafinetei. Conținutul din aceste cărți tinde să fie mai puțin predictibil repetitiv decât alte studii, așa că țin jucătorul atent. Atenția la detalii este cheia pentru a le îndeplini cu succes. Există numeroase povești ale profesorilor de corn renumiți care au cerut o grijă strictă cu detaliile în toate aspectele acestor studii. Mulți virtuoți au indicat că studiul lor asupra acestor studii contribuie la dezvoltarea lor.

Tradiția franceză a produs atât de multe studii la fel de neprețuite, cu conținut muzical bogat și aplicații practice pentru corn. Plănuiesc să lucrez prin studiile lui Barboteu în viitorul apropiat. Există câteva cărți de studii Gallay pe care mi-ar plăcea să le parcurg și eu. De când am terminat Maxime-Alphonse, am finalizat ambele volume ale celor 34 de studii ale lui Müller și ale celor 8 studii ale lui Belloli și lucrez la cele 40 de studii ale lui Kling. M-am întors la Maxime-Alphonse pentru a continua să perfecționez studiile pe care le-am marcat pentru practica pe viață; o tehnică pe care am luat-o de la profesorul meu de corn Michael Morrow, care a luat-o de la profesorul său Christopher Leuba, un alt susținător al lui Maxime-Alphonse. În 2021, toate cele șase cărți ale lui Maxime-Alphonse vor fi în domeniul public. Aștept cu nerăbdare să încorporez aceste cărți minunate în predarea mea. Dacă sunteți în căutarea unei provocări pline de satisfacții, vă recomand să lucrați prin catalogul nostru fantastic de studii, în special pe Maxime-Alphonse!

Cele mai bune urări tuturor în această perioadă dificilă!

Matthew C. Haislip este cornist, profesor și compozitor, care servește în prezent ca profesor asistent de corn la Universitatea de Stat din Mississippi. Este membru fondator al Quintasonic Brass și a cântat cu ansambluri precum Opera din Cincinnati, Opera Napoli și Simfonia Omaha. Publicația sa recentă Dueling Fundamentals for Two Horns este publicată de Mountain Peak Music. Dr. Haislip deține diplome de la Universitatea din Missouri-Kansas City, Universitatea din Cincinnati, College-Conservatory of Music și Texas A&M University-Commerce. Site-ul lui poate fi găsit la www.matthaislip.com.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului, inclusiv starea de conectare. Prin utilizarea site-ului acceptați utilizarea cookie-urilor.
Ok