by Stefan Blonk
uk flagEnglish version


blonk trioAl heel lang stond op mijn bucket-list om een solo cd op te nemen. In mijn jaren als solo hoornist van Het Gelders Orkest heb ik veel opnames gemaakt van grote orkestwerken. Mahler 5 en 6, Tsjaikovski 5 en vele anderen. Verder nam ik het hoornconcert van Mercadente op met de Amsterdamse politiekapel voor uitgeverij Molenaar. Maar van een "eigen" cd kwam het niet, ook omdat ik niet wist hoe het aan te pakken en welke stukken ik dan zou willen opnemen.

In 2013 zegde ik mijn baan op. Het ging niet goed met het orkest, door zware bezuinigingen, en het ging niet goed met mij. Ik wilde nog wat anders. Ik nam een sabatical en vond door het spelen op een Millereau natuurhoorn, die ik van Lowell Greer kocht, het plezier terug in de muziek. Al gauw werd mijn agenda voller met natuurhoorn werkzaamheden. Spelen met geweldige groepen als het Orkest vd Achttiende Eeuw, Apollo ensemble, Anima Eterna en vele anderen. Ook kreeg ik een ruimere aanstelling bij het conservatorium van Zwolle én ik begon een ander project waar ik al heel lang over dacht. Ik wilde een bedrijf waar enthousiaste natuurhoornisten keus zouden vinden in historische instrumenten.

Tijdens een repetitie van Brahms hoorntrio (op natuurhoorn) zei de violist: we zouden het eigenlijk moeten opnemen! En toen kwam mijn oude wens in al zijn enthousiasme weer te voorschijn! Ik dacht er over, deed wat onderzoek naar crowdfundingplatforms en berekende hoeveel het allemaal minimaal ging kosten.

De pianiste, Riko Fukuda, heeft de beschikking over verschillende, prachtige, historische vleugels. Haar man is Edwin Beunk, eigenaar van fortepiano.nl.

Een cd maken is tegenwoordig heel makkelijk, als je maar budget hebt. Ik moest het zo goedkoop mogelijk houden, zonder de kwaliteit te verliezen die ik voor ogen had.

Met de crowdfunding stelde ik een realistisch doel. 5000 euro. Niet genoeg voor alles, maar wel een goed begin. Ik wilde het gewoon proberen en zien of het lukte. Ik maakte veel reclame op sociale media (met name op facebook) en schreef vele emails aan vrienden, familie en kennissen. Als je om geld vraagt, moet je bereid zijn te dealen met afwijzingen, je krijgt er veel. Maar er komen ook verrassingen. En rijke vriend gaf een groot bedrag en daarmee was de crowdfunding al bij voorbaat een succes.

Je vraagt mensen om je project te steunen, terwijl het nog moet gebeuren. Als beloning beloof je ze een cd, een concertkaartje, allebei of wat je maar kan verzinnen. Je moet het natuurlijk wel waar kunnen maken! Bovendien moet je project interessant zijn. In mijn geval noemde ik het project: de natuurhoorn in de 19e eeuw. Beginnend met de Beethoven sonate van 1800, dan Brahms hoorntrio en tot slot Rossini's Prelude, thema en variaties. Dat laatste stuk was nog weinig op natuurhoorn opgenomen.

Er werd contact gelegd met een technicus en een toonmeester. Edwin Beunk stelde zijn ruimte beschikbaar en zorgde voor de piano's (elk stuk een ander instrument!).

Riko Fukuda en Franc Polman werkten gratis mee, zij wilden ook graag de Brahms opnemen.

Ondertussen zocht ik contact met de platenmaatschappij waarmee ook het Apollo ensemble werkt, Centauer records. Zij wilden graag de opnames beluisteren als ze klaar waren. Daarna keurde ze de opname goed en leverde ik de teksten en foto's voor de cd.

Wij hadden drie opnamedagen. Dat was niet erg veel. Je moet bedenken dat voor er één noot op de band staat je al veel hebt gespeeld. Ik was goed in vorm, had goed gestudeerd, maar was na afloop van elke dag heel moe, zowel qua embouchure als ook geestelijk. Opnemen is erg vermoeiend. Beethoven en Rossini opnames gingen heel vlot. Brahms is veel lastiger om op te nemen. Je hebt veel tijd nodig en een toonmeester met super-oren. Bij mij ontbrak het een beetje aan tijd, en de toonmeester zat te dichtbij. Dat is iets om van te leren!

Een cd maatschappij betaald je niets, investeert niets. Het risico is veel te groot geworden, de klassieke cd markt is verzadigt en steeds minder mensen kopen cd's. Je moet dus ook bij Centauer minimaal 200 cd's afnemen a 6 dollar per stuk. Daar komen verzendkosten en douane naar Europa nog bij. Je moet dan ook wel een afzet voor zoveel cd's hebben. In mijn geval kan ik ze verkopen via mijn website, via een collega en bij enkele bouwers waar ik voor mijn bedrijf regelmatig kom. Ik speel veel kamermuziek, ook bij concerten kan ik cd's verkopen. Bovendien is het voor mij vooral reclame materiaal en daardoor aftrekbaar van de belasting. Bij aankoop van een historisch instrument kan ik een cd geven.

Zo hoop ik wat terug te verdienen van mijn investering. De crowdfunding bracht 5000 euro op, het platform rekende 600 euro kosten. Dat was net niet genoeg voor de opnames. 300 cd's afnemen kostte nog eens 2400 euro. En dan heb ik werkelijk veel geluk gehad met iedereen die me hielp.

Anders wordt het nog veel duurder.

Vorige week speelden we een concert met Rossini en Brahms en daartussen de vioolsonate van Schumann. En de cd lag daar en ik was blij en trots!

Op 4 augustus is de officiële lancering van Centauer Records. Daarna komt hij ook gauw on line.

Ik hoop dat hoornisten met het maken van een cd op hun bucketlist iets aan dit artikel hebben. Maak er iets speciaals van!


Bekijk deze video op YouTube

http://www.stefan-blonk.com

This website uses cookies to enhance user experience, including login status. By using the site you are accepting the use of cookies.
Ok